Akulux-tuotteiden tarina

1900-luvun alussa kotien seinää koristivat taidokkaat seinäryijyt. Ryijy ei ollut alkujaan vain koriste, vaan sillä oli useitakin käyttötarkoituksia: Ryijy otettiin esimerkiksi talvipakkasilla lämmikkeeksi rekiajelulle. Myös asunnoissa oli talvisin kylmä eikä ollut pehmeitä sohvia istuttavaksi. Ryijy saattoi toimia penkillä pehmikkeenä ja laskeutua lattialle asti jalkojen lämmikkeeksi. Se oli myös kodin katseen vangitsija paraatipaikalla. Ryijy toimi myös tehokkaasti akustoivana materiaalina, vaikka sitä ei silloin ehkä tiedostettukaan. Nyt kun ryijyt on poissa seiniltä ja kodeissa on hyvin minimalistinen sisustus, niissä saattaa olla uudella tavalla epämukava olo. Ääni kaikuu tilassa epämukavasti. Mitä jos seinällä olisi taas jotain näyttävää, joka ratkaisisi tämän päivän asumisen haasteita. Teos joka piristää, vaimentaa ääniä, poistaa kaikua, ja tuo tilaan häikäisemätöntä pehmeää valoa kaamoksen keskellä asuville.

Idea valaistuihin akustiikkaratkaisuihin syntyi 2015 opettaessani sisustussuunnittelua alan artesaaniopiskelijoille. Erillinen akustoinnin tarve nykypäivän minimalistisessa sisustuksessa oli tiedostettu ongelma. Ledivalaistus toi uusia mahdollisuuksia valaistuksen toteuttamiseen ja epäsuoran valaistuksen ideoita alkoi olla esillä. Epäsuoran valaistuksen ratkaisut näyttivät olevan toteutetun monesti vaativilla rakenteellisilla ratkaisuilla. Itsellä heräsi ajatus yhdistää nämä kaksi asiaa toimivaksi kokonaisuudeksi. 2016 syntyi ensimmäiset prototyyppikokeilut seinäteoksista ja 2017 kehittelin ideasta alumiiniprofiileilla toteutettavan kokonaisvaltaisen ja monipuolisen kattojärjestelmän. Akulux-tuotenimi rekisteröitiin ja alumiinilistaprofiilien idealle haettiin hyödyllisyysmallisuoja. Toteutus olisi vaatinut kuitenkin liian suuren rahallisen alkuinvestoinnin ja idea jäi tyhjäkäynnille. 2020 korona toi lomautuksen ja oli aikaa palautella vanha idea mieleen ja miettiä sen realistisia toteutustapoja. Vuokrasin hallin työ- ja esittelytiloiksi syyskuussa ja rakentelin ideoista mallikappaleita. Nyt on tavoite on kehittää omasta Akulux-tuoteperheestä tunnettu ja näyttävä akustointiratkaisujen palvelukokonaisuus.

Akulux-tuotteet

Akulux-seinäpaneelit ja -valaisimet ovat sekä kotien, että julkisten tilojen tilataideteoksia, jotka luovat tunnelmaa ja rauhoittavat tilan äänimaailmaa. Tarjolla on moduulikokoisia ratkaisuja, joista on sommiteltu valmiita kokonaisuuksia. Ratkaisuja on muokattavissa asiakkaan valintojen mukaan kymmeniksi erilaisiksi sommitelma- ja väriyhdistelmiksi. Epäsuora valo korostaa akustiikkalevyn kaunista elävää pintaa, nostaa teoksen näyttävästi esiin ja tuo tilaan pehmeää epäsuoraa valoa. Valaistus voidaan toteuttaa haluttaessa värilämpötila-, himmennys- ja värivalo-ominaisuuksilla. Valaistus on rakennettu laadukkailla ja valoteholtaan suuritehoisilla 12 voltin LED-nauhoilla. Teoksen akustiikkalevyt voidaan toteuttaa asiakkaan omilla värivalinnoilla. Mittatilauksena voidaan miettiä juuri sinun tarpeitasi vastaava seinäpaneeliratkaisu valoilla tai ilman. Akulux-teoksissa voidaan käyttää joko Konton® 20mm paksuja akustiiikkalevyjä tai 22mm polyesterihuopalevyjä.

Akulux-teokset lisäävät kohteiden esteettistä ilmettä ja sopivat eri kohteisiin: koteihin, työpaikoille, hotelleihin, ravintoloihin ja muihin julkisiin rakennuksiin. Akulux-tuoteperhe on moneen mukautuva ja laajeneva mallisto. Ota rohkeasti yhteyttä niin mietitään yhdessä sopisiko joku valmis ratkaisu kohteeseesi vai mietitäänkö jotain uutta.